idag är det torsdag 19 maj 2022 och klockan är 21:41

Hoppspindel

Heliophanus cupreus

Kom en liten hoppspindel på altan bordet, en art som jag inte fotat förut,Heliophanus cupreus, och den här var inte hårig utan den är helt kal. På bilden här kan ni se lite av  de röda gifttklorna under pedipalperna.

Storleken är ca 3 mm och det var lite problem med att få bra bilder för dels så liten och dels var den inte stilla någon längre stund.

Det finns ca 4 000 arter hoppspindlar i världen och nästan alla är giftiga men inte för människan. Dom kallas för hoppspindlar pga att dom överrumplar sina byten med långa hopp.

Som säkerhetslina fäster dom en ankartråd i underlaget och de förflyttar sej ryckvis. Dom har god syn vilket är koncentrerad till de främre  mellersta ögonen som har fyra lager med celler.

Forskning har visat att dom kan ha upp till fyra olika former av celler i näthinnan med olika färgspektran som ger spindlarna möjlighet att se färger ända upp i ultravioletta spektrat. Ingen annan familj spindlar, och få insekter, har lika god syn som hoppspindlarna.

En del av faktan kommer från Wikipedia

Fler bilder på Hoppspindlar

2 Kommentarer » Spindlar-AraneaeOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

2 kommentarer till “Hoppspindel”

  1. Rolf skriver:

    Jag kan tänka mig att det var en hel del jobb med att fokusera på den lilla spindeln. men vilken bra bild det blev.

    Ha en fin dag

  2. mimmi skriver:

    Detta är en av de få spindlar som jag INTE gillar 😉 De hoppar och det går snabbt och de vill gärna hoppa i mitt hår .. så de får gärna hålla sig borta från min kamera 😉
    kram

Leave a Reply