idag är det torsdag 19 maj 2022 och klockan är 21:35

Guldögonslända

Chrysoperla carnea

Några små nätvingar som man kan se inomhus på hösten och vintern är Guldögonslända, Chrysoperla carnea, som är grön och har fantastiska guldglänsande ögon. Vintertid blir den brun/gul och övervintrar mellan fönstren. Det finns 15 arter av Stinksländor, Chrysopidae i Sverige. Jag har haft nöjet att foto dokumentera två av dessa och hoppas få se fler så småningom.

De kallas även för Stinksländor eftersom vissa arter kan avge en frän obehaglig lukt. Chrysoperla carnea finns i hela landet. Den är ett skymnings- och nattdjur och håller på sommaren till bland träd och buskar och livnär sej mest på honungsdagg från bladlöss.

Äggen sitter fast med långa tunna skaft på blad, kvistar eller andra växtdelar. Honan fäster en droppe av seg vätska som hon drar ut till en smal tråd genom att lyfta bakkroppen och låter vätskan stelna och i spetsen av tråden fäster hon ett ägg. Larven är ett rovgirigt  men nyttigt djur som med sina sylvassa käkar angriper framför allt bladlöss. Larven kallas därför för bladluslejon.

Se fler bilder på  Guldögonsländan

 

5 Kommentarer » SländorOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

5 kommentarer till “Guldögonslända”

 1. Rolf skriver:

  Det var en riktigt fin och vacker slända. Kan tänka mig att den är väldigt liten efter som den får plats på ett kronblad.

  Ha en fin dag

 2. HansHB skriver:

  Kjempeflott, Anki! Du er så flink med slike småkryp!
  Ha en fortsatt fin kveld!

 3. mimmi skriver:

  Är det så den heter .. jag fick en sån in här och den satte sig vid spisen :). Det var en kanon fin bild på den. jag tycker den är vacker 🙂
  kram/Mimmi

 4. Sofia skriver:

  Bilden är så otroligt vacker!

Leave a Reply