idag är det torsdag 19 maj 2022 och klockan är 20:51

Endast vingarna

Calopteryx virgo

Igår när jag tog en promenad med Tintin så hittade jag ett par fantastiskt vackra vingar. Tror att dessa tillhör Blå jungfruslända, Calopteryx virgo.

Synd att jag inte fick nöjet att fotografera hela sländan men den dagen kanske kommer den med. Dom låg mitt på grusvägen en liten bit ifrån varandra. Ingen av dom var skadad vilket är konstigt eftersom det går både bilar och traktorer där.

Det finns två arter av Jungfrusländor, Blå jungfruslända, Calopteryx virgo och Blåbandad jungfruslända, Calpteryx splendens.

De vackra skimrande Blå jungfrusländorna, Calopteryx virgo, kan man se i stort antal i soliga gläntor över skogsbäckar med rent vatten. De flyger annorlunda än de egentliga trollsländorna, lite långsammare och mer fladdrande, nästan som fjärilar. Medan hanens kropp är metalliskt blåskimrande och vingarna nästan helt mörkblå är honans kropp grönaktigt kopparglänsande och vingarna bruntonade.  Hannarna tycks överväga i antal beroende på att honorna lever ett mer undanskymt liv.

Blåbandad jungfruslända, Calpteryx splendens, hittar man lättast vid långsamt framrinnande åar med mjuk botten och rik på växtlighet i Södra Sverige. Hannen har endast ett blått band över vingen till skillnad från den Blå jungfrusländands hanne. Honan är ljust brungrönskimrande med gröntonade vingar. Levnadssättet är detsamma för de båda arterna.

Jag hoppas få fotografera hela jungfrusländan vid något tillfälle så jag kan visa hela den här, men jag sätter in en bild på vingen så länge.

På bilden ser den ut att gå lite i brunt, utan kamera är dom totalt mörkblå.

 

2 Kommentarer » Sländor, Trollsländor-OdonataOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

2 kommentarer till “Endast vingarna”

 1. mimmi skriver:

  Ja mina var väldig blå .det var därför jag studsade till när jag såg dom:)
  Idag rena skitväder.. och så skall det visst bli resten av Juni .. fyyyyyy säger jag bara…men jag visste ju om att det skulle bli dåligt väder ..så det var därför jag fotade för en hel månad igår 😉
  kram

 2. Ragnvi skriver:

  Naturen är förunderlig…såå vackra!
  Idag hade jag väl tänkt att besöka nån blomsteraffär…men tappar lusten i regnet…rensat ogräs bland mina gubbar skulle jag också gjort…får bli en annan gång!
  Kramen!
  Ragnvi

Leave a Reply