idag är det torsdag 19 maj 2022 och klockan är 19:52

Buskgeting

Dolichovespula media

Idag fick jag se en lite annorlunda geting som satt på träpersienn på altanen, fram med kameran och sedan sätta sej för att artbestämma den. Det visade sej att det är en Buskgeting, Dolichovespula media, en mellangeting som hade landat där.

Hittar inte så mycket fakta om just den getingen mer än att den bygger sina bon oftast hängande i buskar och träd och att dom aggressivt försvarar dessa.

Allmänt om getingar som jag hittade hos Naturhistoriska (läs gärna den artikeln) är att dom lockas av animaliskt protein och det som innhåller socker, alla former av kött, fisk, skaldjur och ägg dras dom till. Särskilt  tilldragande är rå fisk och fiskrens och dom känner lukten på långt håll, äter man sushi utomhus i augusti kommer dom omgående.

Getingar prövar sej fram när det gäller sötsaker, dom smakar på det som bjuds och kollar om dom gillar det eller inte. Dom är helt ointresserade av osötat bröd och grönsaker, getingar reagerar även på kläder, så man ska undvika blommönstrade skjortor och klänningar.

Om jordgetingar skriver naturhistoriska att det finns tre arter som bygger bon i jorden, de kallas för vanlig-, syd- och rödgeting och är våra vanligaste getingsarter men dom bygger även bo ovanför marken och gärna i vår närhet.

När dom bygger i jorden och vi kommer klampande så uppstår vibrationer även inne i boet och dom reagerar med att försöka jaga bort det som stör. Är boet ovanför jord så uppstår inte samma situation.

De tre arterna som kan bygga i jorden är:

 • Vanlig geting, Vespula vulgaris (vanlig geting) (bild finns här )
 • Rödbandad geting, Vespula rufa (rödgeting)  (bild finns här )
 • Tysk geting, Vespula germanica  (sydgeting)

I år har jag sett många stora getingar så vi får se hur mycket det blir av dom senare i sommar, jag hoppas dom inte bygger i ventilationen i huset igen.

Se fler bilder på Buskgetingen och andra getingar

2 Kommentarer » Steklar-HymenopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

2 kommentarer till “Buskgeting”

 1. HansHB skriver:

  Vepsen er sulten på kjøtt, helt klart! Har flere ganger opplevd at den prøver å fly av sted med stykker som er for tunge slik at den ikke klarer å lette. Jordvepsen er verst i forhold til agresivitet, – sikkert fordi den ser oss før vi merker at vi er i nærheten av bolet!
  Men, er en rolig i bevegelsene går det som regel bra…
  For noen somre siden hadde vi besøk av en kjempetreveps. Den ser fryktingydende ut men er helt ufarlig….Brodden er kun et eggleggerrør…
  Søker du kjempetreveps inne på bloggen min vil du kunne se bilde av den!
  Ha en fortsatt flott fotokveld, Anki! Her hadde vi flott temp +28 i går, – men regn og overskyet…Regn og overskyet også i dag, men kun 12 grader…og det er meldt like dårlig i dagene som kommer…

 2. Arvid B skriver:

  Dette var interessant å lese, Anki! Heldigvis foretrekker jeg fisken stekt eller kokt, så jeg bør vel slippe unna denne skapningen når jeg spiser ute. Godt gjengitt i fotoet også – seg da nokså skrettinngytende ut…

Leave a Reply