idag är det onsdag 10 augusti 2022 och klockan är 22:27

Vanlig geting

Vespula vulgaris

Det verkar som det blir ett geting år i år, har idag sett ganska många och stora getingar. Har haft varmt väder och då kommer insekterna igång riktigt.  Hittade en geting inne som satt på ett blomskydd och den mådde inte riktigt bra så jag passade på att ta lite bilder av den.

Vanlig geting, Vespula vulgaris, 12 – 19 mm och den  bygger ett stora bon i ihåliga träd, men även på vindar, i hus och i jorden. Den är mycket allmän överallt under sommaren. Den befruktade drottningen övervintrar och börjar bygga sitt bo på våren. De vågräta plattorna med celler omges av flera lager av ett pappersartat hölje som getingen har tillverkat av avgnagt trä.

Det är speciellt på sensommaren som getingarna kan bli aggressiva. Det kan vara svårt att bli av med ett stort getingbo så det bästa är att knipsa av det lilla boet på våren och fånga upp det i en glasburk och är drottningen kvar i boet avlivas hon humanast och lättast i frysen.

För några år sedan blev vi invaderad av getingar i ventilationssystemet i huset, var som att bo i en bikupa och vi fick tejpa för alla ventilations hål samt springor mellan tak och taklist för där kröp getingarna fram och kom in i huset.

Se fler bilder av Sociala- och snyltgetingar

 

2 Kommentarer » Steklar-HymenopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

2 kommentarer till “Vanlig geting”

 1. HansHB skriver:

  Flott bilde. Joda veps blir det alltid for mye av etter min smak….heldigvis på slutten av sommeren/tidlig høst!
  Ha en fin kveld!

 2. mimmi skriver:

  uja mejen .. den såg ju jätte farlig ut 🙂
  Men det var ju väldigt nära man fick se den 😉
  kram 🙂

Leave a Reply