idag är det fredag 22 oktober 2021 och klockan är 17:13

Stor svävfluga

Stor svävfluga - Bombylius major

Stor svävfluga

Den Stora svävflugan, Bombylius major, liknar en humla, 7-12 mm, den har en tät gulbrun behåring. De långa smala vingarna är mörka på framkanten och benen är långa och tunna, liksom deras snabel.

Svävflugan suger nektar när de står stilla i luften framför blommorna, dom landar sällan på själva blomman. Den flyger i april till maj i skogsgläntor, skogsbryn, längs häckar etc där det växer sälgbuskar, gullivor och andra tidigt blommande växter.

Larven är parasit på flera olika bin. Honan kan påträffas när hon står lågt över marken på öppna solbelysta ställen där solitära bin av släktet Andrena, Halictus och Colletes anlägger sina bon tidigt.

Honan lägger sina ägg när hon flyger runt och den nykläckta trådtunna larven söker sej själv ner i värdarnas bon. Här lever den inledningsvis på foderdepåerna i larvkammaren och när den nästan är vuxen ger den sej på och suger ur värden och slutligen förpuppar den sej i larvkammaren.

Fler bilder på  Svävflugor

Ingen kommentar » Tvåvingar-DipteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

Leave a Reply