idag är det lördag 16 oktober 2021 och klockan är 16:31

Smultronvisslare

Smultronvisslare - Pyrgus malvae

Smultronvisslare

En vacker fjäril är Smultronvisslaren, Pyrgus malvae, trots att man kan uppleva den som lite tråkig i sina färger, brun med vita fläckar. Den är aktiv om dagen och hör till familjen Tjockhuvden, Hesperiidae, och den påträffas främst på solexponderade ytor med kortvuxen markvegetation i frisk till fuktig skogsmark, hyggen, vägslänter, klippängar och ibland på myrmark.

Vingspannet är 20 – 24 mm, könen ser lika ut, vingarna har på översidan mörkgrå till svart grundfärg och ett antal varierande antal vita fläckar.  Ägget är ljust gulgrönt och klotformigt, larven är gulgrön med svagt mörkare gröna rygg- och sidolinjer och täta grönvita punkter och kort behåring. Det stora svartbruna huvudet skiljer arten tydligt från gröna larver tillhörande andra familjer.

Här är Smultronvisslaren mycket vanlig, ser den väldigt ofta på sommaren och främst nere vid den halv sura åkermarken.

Fler bilder på Tjockhuvuden

Ingen kommentar » Fjärilar-LepidopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

Leave a Reply