idag är det torsdag 19 maj 2022 och klockan är 20:25

Skräddare

Allmän skräddare - Gerris lacustris

Allmän skräddare

Mindre sjöskräddare eller Allmän skräddare eller Vattenlöpare (kärt barn har många namn?), Gerris lacustris, är en av våra 10 inhemska arter och dom är anpassade för ett liv på vattenytan och simmar med mellan och bakbenen på fria vattenytor. Deras ben måste ständigt oljas in med fett från körtlar vid munnen för att hållas vattenavstötande.

Dom lever av (står på ett ställe att dom lever av döda) insekter som råkar falla ner i vattnet, de känner av vibrationerna med sina känsliga ben. Dom fullbildade övervintrar på land under mossa eller under stenar och äggen läggs under tidig vår.

Vore intressant att fotografera fler arter ur Skräddare familjen men får nog bege mej till lite större vattensamlingar än en liten pöl på sur åkermark.  Bilden visar en Skräddare som har en skalbagge på sitt sugrör.

Fler bilder på Skräddare

 

Ingen kommentar » Halvvingar-HemipteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

Leave a Reply