idag är det onsdag 10 augusti 2022 och klockan är 22:34

Skogskackerlacka

Skogskackerlacka - Ectobius lapponicus

Skogskackerlacka

Idag hittade jag en juvenil av Skogskackerlacka-Ectobius lapponicus, som blir upp till 14 mm stor. Den uppträder ofta i skog, längst skogsbryn och i buskmarker. Den springer på marken eller uppe i vegetationen där hanar kan sola sej. Färgen är brun och hanens ryggsköld har ljusa kanter. Den är allmän i hela landet. Honan bär omkring på sina ägg i en stor äggkapsel som är fäst vid bakkroppsspetsen  innan den lämnas på ett passande ställe.

Fler bilder på vuxna samt juvenil av  Skogskackerlacka

1 Kommentar » Kackerlacka-BlattodeaOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

En kommentar till “Skogskackerlacka”

 1. Carl dackö skriver:

  Hej hej

  Jag hittade en kackerlacks-liknande djur på och runt min tända golv lampa, jag tror det vara en skogs-kackerlacka vanliga tyska-kackerlackor gillar väl inte lampor som är tända? Blev i alle fall lite orolig… Undra om det kan ha varigt något annat golvlampan är bara några meter från balkongdörren som oftast står öppen hos mej och jag bor på 6:e våningen uppe på en kulle med en park under. Vad tror du? Gillar skogskackerlackor tända lampor? och kan dom flyga så här högt upp?

  Uppskattar alla hjälp jag kan få och tack för en helt grym ”kryp site”

  med vänliga hälsningar

  Carl

Leave a Reply