idag är det lördag 16 oktober 2021 och klockan är 16:33

Risvivel

Sitophilus oryzae

Jag kanske inte behöver skriva att jag har en förkärlek till Skalbaggar, vet  inte vad som gör att jag dras till dessa men något är det. För ett par dagar sedan hittade jag en liten vivel i akvariet, och vad den gjorde där vet jag inte men den satt uppe vid ytan på en vattenväxt. Snabbt fick jag upp den därifrån och naturligtvis blev det en fotosession.

Tog en stund innan jag hittade vad det kunde vara och kom fram till att det är en Risvivel, Sitophilus oryzae, 3 – 4 mm lång och är införd med ris och majs men den kan tydligen stundvis vara skadlig.  Lever upp till 2 år, honorna lägger 2-6 ägg per dag och upp till 300 ägg under sin livstid.

En underbar känsla när man prickar rätt efter att ha suttit med bestämningsnycklar och letat bilder på internet och sen får bekräftat på artportalen att man hittat rätt artnamn.

Ser fler bilder på Risviveln och på andra Vivlar.

 

 

Ingen kommentar » Skalbaggar-ColeopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

Leave a Reply