idag är det torsdag 19 maj 2022 och klockan är 20:54

Reliktslända

Inocellia crassicornis - Reliktslända, kan inte se några punktögon på huvudet

Inocellia crassicornis

Reliktslända, Inocellia crassicornis, hör till familjen Halssländor, Raphidiidae, är små besynnerliga insekter. Känns lätt igen på deras förlängda mellankropp som ger dom ett långsträckt utseende. När dom spanar efter byte eller fiender rör de halsen nästan slingrande som en orm.

Allmänt om Halssländor är att dom finns endast på norra halvklotet, äggen läggs i barkspringor, larverna är långsträckta och något tillplattade ovanifrån och har brunglänsande huvud och mellankropp. Både vuxna och larver är rovdjur och livnär sej på barrbladlöss, samt ägg och larver av skalbaggar, växtsteklar, fjärilar och tvåvingar. Både vuxna och larver kan därför vara viktiga för skogsbruket som skadedjursbekämpare

Reliktsländan skiljer sej från Ormhalssländan, Raphida notata, att den senare har punktögon ovanpå huvudet, vilket inte Reliktsländan har. Är lite osäker på om min slända är en Ormhalsslända eller en Reliktslända, har granskat alla bilder där man ser ovanpå huvudet och kan inte se några punktögon så jag sätter Reliktlända på den men som sagt ett litet osäkert ? sätter jag där.

Man känner till ca 200 arter i världen varav 4 arter finns i Sverige.

Reliktsländan finns i Dalarna och Hälsingland, annars är närmaste lokal för arten är Centraleuropa.

Första gången jag fick syn på den satt den på en prästkrage och fotosessionen kunde börja, den var inte ett dugg skygg utan verkade snarare gilla mitt sällskap. Först trodde jag det var en minidrake jag fått syn på.  Jag hoppas fler får nöjet att se och fotografera en Halsslända.

Se fler bilder på Halssländan

5 Kommentarer » SländorOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

5 kommentarer till “Reliktslända”

 1. mimmi skriver:

  Jag hade inte adressen till din kryp sida ..men till slut så hittade jag den hos dig .. så nu har jag lagt in den så jag ser när du har uppdaterat 🙂
  kram

 2. Sofia skriver:

  Jag delar din upplevelse om reliktsländan/ormhalssländan. Jag trodde inte mina ögon när jag såg den för första gången – det var ju en minidinosaurie!

 3. En synnerligen intressant sida. Som jag hittade av en ren händelse.

  Min man och jag bor på den portugisiska landsbyggeden och är väldigt fasinerade av våra småkryp. Ja, alla våra vilda djur egentligen. Fast vi hatar när vi hittar enkelfotingar i sängen. Och skorpioner tycker vi inte om.
  /Anna

 4. HansHB skriver:

  Herlig bilde! Skarpt og klart!
  I dag har det vært alle værtyper her, reg og kraftig vind, sol og hagl, torden og lyn….

  Ønsker deg en flott og fin kveld!

 5. Linda skriver:

  hej , jag hittade nyss en reliks slända på toaletten , häftigt ! de ser verkligen ut som mini dinosaurier =) de ska tydligen inte finnas i södra sverige , men jag hittade som sagt min på toaletten i södra smäland haha

Leave a Reply