idag är det onsdag 10 augusti 2022 och klockan är 22:51

Lövträdlöpare

Lövträdlöpare - Rhagium mordax

Lövträdlöpare

En av de vanligaste och större Långhorningarna, Cerambycidae, i Sverige är Lövträdlöpare, Rhagium mordax,  den är 12-22 mm stor. Den har på varje täckvinge en ögonliknande teckning som bildas av två gula tvärband med en svart fläck mellan dessa. Halsskölden är lång och smal med en tagg på vardera sida.

Den hittas ofta sittandes med hög upplyft framkropp på nyligen döda lövträd eller liggande timmer, men även på vita blommor som hundkäx, strätta och älggräs. Den förekommer i hela Sverige och är en allmän art. Genom brist på gamla döda grova björkar har arten blivit mindre vanlig.

Larven blir upp till 35 mm lång, har tre par tydliga ben och ett brett brunt huvud som liknar ett stämjärn. Längst bak på ryggsidan finns en tydlig kitintagg. Om man håller larven försvarar den sej ibland genom att bitas.
Den lever under bark på nyligen döda lövträd, främst på bjrkar och ekar. Den gnager platta, slingrande gångar, ca 15 mm breda som är fyllda med en blandning av ganska grova gnagspån och runda exkrementerkorn och går in i barken om denna är tillräckligs grovt.

Jag har en förkärlek till skalbaggar och främst just Långhorningarna, så himla underbara, fast man ska vara försiktig om man tar i dom, en del kan nypas rejält.

Se fler bilder på Långhorningar och Lövträdlöparen

 

2 Kommentarer » Skalbaggar-ColeopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

2 kommentarer till “Lövträdlöpare”

  1. Rolf skriver:

    Oj! Bits dom. Det är väll tur att jag fokusera på fjärilar och trollsländor för dom bits inte. Kanske att dom större trollsländorna kan ge ett bet.

    Ha en bra dag

  2. Sofia skriver:

    Underbart blogginlägg! Hoppas allt är väl 🙂

Leave a Reply