idag är det lördag 16 oktober 2021 och klockan är 17:09

Kortvinge

Kortvinge - Stenus juno

Kortvinge

Igår var det lyckad fotodag, inte nog med att jag fick nöjet att fotografera en Bredhalsad varvsfluga jag fick dessutom nöjet att fotografera en kortvinge, Stenus juno, som jag också hade önskemål om.
Kortvingarna är många, ca 1 100 stycken så det kan vara svårt att artbestämma dom eftersom dom är en sån stor familj. Hittade lite fakta om en annan kortvinge som verkar vara lite allmänt om kortvingar.

Kortvingarna lever på fuktig åker- och skogsmark, kan förväxlas med liknande arter. Dom är rovdjur och fångar sitt byte, speciellt hoppstjärtar, genom att slunga sin klibbiga tunga mot bytet. Några arter kan gå på vattenytan (vilket min Stenus juno gjorde) och kan skjuta sig fram med hög fart genom att spruta ut en vätska ur bakkroppen.

Fler bilder på Kortvingar

Ingen kommentar » Skalbaggar-ColeopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

Leave a Reply