idag är det fredag 22 oktober 2021 och klockan är 19:03

Hushästmyra

Hushästmyra - Camponotus herculeanus

Hushästmyra

Idag hittade jag ett par Hushästmyror, Camponotus herculeanus, kollade i en av böckerna och hittade lite fakta om Hästmyror i allmänhet. Hästmyrorna är den största myran i Sverige och eftersom dom bygger sina bon i trä och då ibland även i husväggar anses dom som skadedjur. I gångarna i träet lever myrsamhället med drottning, hannar och arbetare.

Drottningen gör efter parningen en grotta åt sej och där lägger hon 10-20 ägg, hon matar sedan de nykläckta ungarna med saliv och sina egna ägg. Själv äter hon ingenting och blir nerbantad och kraftlös.  Av larverna blir det nästa vår arbetare som får skaffa mat åt nästa kull larver. I juni-juli kläcks hannar och svärmningen sker.

Jag får hoppas att dom inte anlägger ett bo i vårt hus, men eftersom vi bor så nära skogen så finns det hästmyror nära.

Fler bilder på Myror

Ingen kommentar » Steklar-HymenopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

Leave a Reply