idag är det onsdag 10 augusti 2022 och klockan är 22:15

Guldstekel

Guldstekel - Chrysis sp. (möjligen Chrysis ignita)

Guldstekel - Chrysis sp.

En fantastisk stekel är just guldstekeln med sina vackra och starka färger. Det finns ca 46 arter av guldsteklar i Sverige. För ett par år sedan fick jag chansen att ta några bilder på (som jag tror är) Allmän guldstekel, Chrysis ignita, med sina vackra färger i starkt grönt och rött, men skiftar i starkt rosa och lite blått på mina bilder.

Den är 10 mm stor och parasiterar på rovsteklar och solitära bin. Honan söker upp bogångar till dessa och springer snabbt in och lägger ett ägg i larvkammaren. Den nykläckta larven äter därefter värdens ägg eller unga larv och fortsätter med att äta det foder som var avsett för värdlarven. I Sverige är 46 arter kända.

Fler bilder på den vackra guldstekeln

2 Kommentarer » Steklar-HymenopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

2 kommentarer till “Guldstekel”

  1. Morten Pedersen skriver:

    Flotte sterke farger på denne.

  2. […] lite efterforskning visste jag att det jag sett var en guldstekel (Chrysis […]

Leave a Reply