idag är det onsdag 10 augusti 2022 och klockan är 23:16

Bredhalsad varvsfluga

Bredhalsad varvsfluga - Hylecoetus dermestoides

Bredhalsad varvsfluga

Idag fick jag äntligen nöjet att både se och fotografera en Bredhalsad varvsfluga, Hylecoetus dermestoides.  Den lever på svampangripen ved och är utbredd i hela landet. Hanen är svart med gulbruna täckvingar, antenner och ben, honan är större än hanen och även ljusare.

Arten förekommer i skog där den fortplantar sej i döda eller döende stammar och stubbar, speciellt lövträd. Larven blir upp till 25 mm lång och den gräver långa gångar i veden där den rafsar ut spånet ur gångarna med bakkroppsspetsen och den lever av svampangrepp som uppstår i gångarna.

Fler bilder på Varvsflugor

1 Kommentar » Skalbaggar-ColeopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

En kommentar till “Bredhalsad varvsfluga”

  1. Rolf skriver:

    Man kan se var den har fått sitt namn i från. Jag tror inte att jag har sätt en sådan förut.

    Ha en bra dag

Leave a Reply