idag är det onsdag 10 augusti 2022 och klockan är 21:40

Allmän bågstekel

Allmän bågstekel - Ophion luteus

Allmän bågstekel

Ibland har man tur och idag hade jag det. Upptäckte en Allmän bågstekel, Ophion luteus, som satt i fönstret på altanen. Först trodde jag det var en snäppfluga men när jag tittade närmare såg jag vad det var.

Allmänna bågstekeln flyger om natten och dras gärna till tända lampor och  är 15 – 20 mm stor och är vanlig i juli-sept (var lite tidig här då) och den finns på ängar och i skogsbryn. Larven utvecklas i fjärilslarvens kropp, i början äter larven så att inga livsviktiga organ skadas. Fjärilslarven växer och äter, ofta onormalt mycket men snart avtar aptiten och rörligheten. Parasitstekel larven äter nu allt mer av kroppen så att värddjuret dör, när det händer beger sej stekellarven sej ut och och förpuppar sej.

Fler bilder på Brokparasitsteklar

1 Kommentar » Steklar-HymenopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

En kommentar till “Allmän bågstekel”

  1. Morten Pedersen skriver:

    Her er det bare å krype seg igjennom alle bildene. Gratulerer med nytt nettsted. Meld det gjerne inn på http://blopp.no

Leave a Reply